En lille mindfulness/meditationsøvelse der ikke behøver at tage hele dagen, men kan strækkes til en hel dag om man skulle lyste:

 

Jeg anbefaler mange af mine klienter at gå i gang med Mindfulness/meditation. Meditation kan være mange forskellige ting, men i den sammenhæng som jeg bruger det, er det et redskab til at komme ned i sig selv, samt at begynde at se hvor “rodet” det egentlig er på “loftet”. Det er også et redskab til at se hvordan vi møder begivenheder, da det at sidde stille i sig selv faktisk kan være konfronterende. Mindfulness/meditation er fantastiske redskaber til at arbejde med sig selv, samt at blive opmærksom på smerter og problemers grundlag.

 

  • Start med at finde et stille sted og noget at sidde på. Det kan være at du i starten vil bruge en ganske almindelig stol. De fleste der mediterer fast bruger en meditationspude, eller meditationsbænk, nogle sidder “japansk” med numsen på hælene og underbenene parallelle, eller i halv eller hel lotus. Det er ikke helt så vigtigt her til at starte med. Det er også praktisk at have løstsiddende tøj på, da, for eksempel, cowboybukser kan lukke af for blodomløbet. Sæt dig på kanten af stolen (eller hvad du nu vil sidde på) så du støtter på siddeknoglerne og med ret ryg, uden at støtte ryggen mod noget.
  • Hvis du er på en stol, så sæt dig med underbenene i 90 graders vinkel i forhold til lårene. Lad hovedet hvile direkte oven på rygsøjlen, nakken rette sig lidt ud så hagen kommer ind og lad øjnene blive “bløde”.
  • Træk vejret stille og roligt ind og ud gennem næsen.
  • Lad din opmærksomhed sprede sig ud til hele kroppen, men hav fokus i dit mellemgulv (du kan også vælge at have fokuspunktet et andet sted, Dan Tian er et godt sted, det er 2-3 fingerbredder under navlen). Få nu en fornemmelse af at du trækker vejret ind og ud gennem mellemgulvet.
  • På hver indånding tæller du “et”, på udånding “to”, ind “tre” og så videre op til “ti”. Herefter starter du forfra med indånding og fra “et”.
  • Når du har erfaring med at tælle åndedræt, så prøv at slippe det også, så du kun har fokus på selve ind-/udåndingen.

 

Tricket er så at sidde og tælle åndedrag, samtidig med at du ser hvad der kommer op. Kommer du til at tænke på indkøbslisten, så nævn for dig selv “indkøbsliste” eller “fremtid”, eller hvad det nu passer med. Det vi gør her er at gøre os selv opmærksomme på at vi ikke er “mindful”, altså at vi ikke er tilstede i nuet. Er det den sure dame i køen tidligere der irriterer, så nævn det “vrede” hvis det er det der passer.  Pludselig opdager du at du har glemt at tælle, så starter du bare forfra med at tælle. Tæller du for langt, så start forfra. På den måde kan du træne din bevidsthed til at være Mindful/”i nuet”, og se alt det der får dig væk fra at være lige nu og her. Du begynder måske at lægge mærke til alle de små steder der gør ondt. Måske kramper det lige pludselig i læggen, eller du får bare lyst til at lave noget helt andet “nå ja, jeg skulle også lige…!”. Hele tiden er der noget vi tror vi skal forholde os til, og en masse ting der er gemt væk (smerter, ømme muskler, skæve knogler, skruer og samlinger), så vi skal hele tiden hive os selv tilbage til der hvor vi er. Præcis som når en hvalp skal trænes til at tisse på en avis, og ikke over hele huset, er det vigtigt at være god ved sig selv og ikke skælde ud når du opdager at du er blevet distraheret. Bare nævn det der tog din opmærksomhed, og lad opmærksomheden komme tilbage til åndedrættet.

Når vi sidder og giver os selv den gave, som fuldkommen opmærksomhed på os selv og nuet er, træder mange ting tydeligere frem, men det kræver typisk øvelse. Giv dig selv den gave at sidde, bare et par minutter.  Måske kan du over tid strække det ud til en halv time eller mere hver dag.